Cum transformi judecata in acceptare!

ddba7a007cd823b56de7fd9e06ee326aIn ziua de astazi fiecare este atat de nefericit, incat depune eforturi considerabile de a ignora responsabilitatea pe care o poarta asupra sentimentelor si asupra calitatii viatii sale. In acelasi timp nefericitul cauta vreo strategie care ar putea sa-i calmeze starea si sigur ca a gasit-o fara intarziere. Judecata. La inceput adresezi ganduri de judecata propriei persoane, te vezi imperfect, defectuos, gresit, aceasta te ingrozeste, te infurie, si te ridici impotriva ta, dupa care impotriva tuturor.

Te tot intrebi de ce nu esti perfect? Pentru ca nu exista perfectiune, simplu. Esti perfect precum esti, insa perfectiunea pe care tu o ai in imaginatia ta ea nu exista, este o iluzie, este o stare pe care nu o vei atinge niciodata. Adevarata perfectiune este starea de acceptare a fiintei tale. Insa tu continui sa te incapatanezi, sa te consideri nevrednic, si privesti totodata spre ceilalti incercand sa gasesti imperfectiune si in ei.

Daca nu-ti deschizi inima, si nu te accepti precum esti, viata ta va fi lipsita de celebrare, va fi moarta. 

Primul pas in aceasta directie este sa nu te mai judeci pe tine insuti! Fii in deplina armonie cu ceea ce esti, cu ceea ce-ti ofera existenta. Cineva spunea frumos ca in astfel de momente in care suntem cuprinsi de nemultumire, frustrare, trebuie sa ne oprim o clipa si sa privim natura, animalele, pasarile, sa observam ca ele nu sunt niciodata frustrate, ele nu se critica ca sunt prea mici, ca sunt prea mari, ca sunt parfumate sau grase, ca sunt atragatoare sau nu. Ele isi traiesc viata in acceptare. Tu de ce nu ai face-o?

Nu fi preocupat de un ideal pe care ceilalti ti-l impun. De ce nu poti sa fii tu insuti? De ce ai nevoie sa fii altcineva? Nu te condamna, caci existenta nu va avea savoarea care te va face fericit cu adevarat!

Te intrebi cum sa adopti o atitudine lipsita de judecata? Cum sa nu te critici, cand fundatia educatiei tale s-a construit pe critica, cum sa renunti la aceste ganduri toxice, la aceste gesturi agresive indreptate catre persoana ta. Deseori avem nevoie de o criza existentiala pentru a invata sa ne acceptam fara conditii, sa ne apreciem mai mult, nu pentru ca avem un iubit, prieteni, sau pentru ca obtinem aprobarea anturajului, parintilor, sa ne apreciem pentru simplul fapt ca existam, ca suntem fiinte umane.

Suntem obisnuiti sa comparam fiinte unice si de aici apar toate problemele. Nimeni nu este superior, nimeni nu este inferior, fiecare este unic. Insa de mici am invatat sa fim competitivi, sa ne comparam rezultatele rezultatelor altora, sa ne apreciem frumusetea in functie de numarul complimentelor auzite pe zi, sa ne consideram valorosi doar daca cineva din exterior observa aceasta valoare si da un pret important pentru ea.

Nu te compara cu nimeni altcineva din lume. Daca o faci te jignesti pe tine. Bill Gates

Ai puterea de a gandi, ai puterea de a iubi, ai puterea de a crea, de a imagina, de a dori, de 1a70b7170ae3d68d8a4ea96db2303c61a zambi, de a planifica. Ai toate puterile necesare pentru a-ti atinge intregul potential. Esti o fiinta unica capabila de a se iubi, de a se darui, de a se vindeca, de a straluci, de a fi unic, de a evolua. Viata ta este mult mai mult decat suferinta, nefericire si comparatie. Pentru a te conecta la sursa vietii este nevoie sa renunti la ostilitatea ta fata de tine insuti. Priveste felul in care te critici, felul in care iti creezi singur probleme, te judeci, te urasti. E important sa identifici care este nemultuirea pe care o ai fata de persoana ta, observa cum te simti daca permiti acestui sentiment de nemultumire sa te invadeze, te simti nervos, extenuat, depresiv, tensionat, subapreciat. Gandeste-te cum problemele apar in viata ta, cum se dezvolta si se amplifica din cauza acestor emotii negative, din cauza gandului ca nu esti vrednic de iubire, de respect, de apreciere. Observa impactul negativ al comparatiilor, al sentimentului de inferioritate.

Recunoaste ceea ce traiesti, si joaca rolul unui parinte, protejeaza-te, ofera-ti caldura, atentie, grija, fii plin de compasiune. Adreseaza-ti cuvinte de intelegere, de sustinere, de apreciere.  Imbratiseaza-te cu iubire!

Iti propun sa adopti o noua modalitate de a reactiona in fata vietii, nu din perspectiva victimei ci din cea a puterei tale interioare. Este minunat sa descoperi ca nu mai depinzi de nimeni pentru a fi fericit, implinit si relaxat. Este minunat sa inveti sa treci de la frica la iubire, de la indoiala la incredere, de la judecata la acceptare, de la comparatie la consolidarea propriei valori.  Este minunat sa descoperi aceasta putere in tine care iti va schimba viata din rau in bine, din bine in minunat!

Lasa-mi un mesaj mai jos, si spune-mi care sunt cele mai frecvente ganduri de judecata pe care le ai fata de tine. Ce iti reprosezi?

Impreuna vom modifica acest comportament toxic, si il vom inlocui cu acceptare de sine si respect.

Eu te imbratisez cu toata iubirea si fara judecata,                                                                   Prietena ta Evelina Cudalb.

2 gânduri despre „Cum transformi judecata in acceptare!

  1. Tot timpul m-am comparat cu soțul meu, sau cu altcineva care s-a vrut deosebit. Tot timpul am rămas paralizată in fața altcuiva cultivat, cu păreri,cu idei. Și n-am făcut nimic să fiu bună în ceva, erau tot timpul alții mai buni, mai frumoși, mai minunați. Și așa, chiar dacă mai aveam ceva de zis, nu mai spuneam căci eticheta banalului zis sau gândit de mine mă speria și evitam implicarea în vreo discuție. Toate astea timp de mulți ani(vreo… mai bine de 20 de ani) au făcut din mine persoana cu care stai poate din datorie. Lucrurile au evoluat de așa natură că eram obligați să fim tot timpul împreună cu prea puțini pe lângă noi. Între timp neputința mea s-a transformat în posesivitate totul este obsesie. Nu mai știu dacă aveam dovezi clare, la care eram părtașă (că de exemplu un flirt), nu mai știam . Unde este manipularea și cum de am permis. Ce grad de inteligență am, cine sunt eu și cum mai sunt ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s